/*script data*/

El festival de l'aigua

Sense pietat, a per el conductor del pick-up

El festival dels festivals a Birmània és el Thingyan o la commemoració de l'any nou birmà, el catorze d'abril, popularment conegut com el festival de l'aigua. Abril és el mes més calorós, i durant tres dies en teoria i gairebé una setmana a la pràctica, el país sencer es para i els carrers s'omplen de petits i no tan petits amb una única missió: deixar a tots i cadascun dels transeünts xops d'aigua.

No cal ni dir que ningú se'n salva. Vianants, motoristes, taxistes, extrangers... tothom rep amb una mescla de resignació i alegria la seva dosi d'aigua, sense immunitat que valgui ni cap mena de dret a queixar-se o enfadar-se. Ni els passatgers dels trens, on els vidres a les finestres brillen per la seva absència, se'n salven.

Per cert, el balanceig del tren és la cosa més normal del món.
Deu hores així.

En els pobles, el festival encara guarda certa innocència, mentre que a ciutats com Mandalay és una festa salvatge. Com a quasi totes les festes populars del món, m'atreviria a dir, l'alcohol ràpidament es converteix en el protagonista i els carrers s'omplen de ciclomotors sobrecarregats amb fins a quatre passatgers que canten i criden amb eufòria cada cop que els ruixen d'aigua, sense que hi faltin les habituals i hiperimprudents acrobàcies moteres. Els que no tenen moto, lloguen obsoletes furgonetes descapotables on s'hi aglomeren fins a una vintena de nois sota una espectacular intoxicació etíl·lica tot fent xerinol·la, carregats amb bidons i galledes d'aigua sense donar treva a la guerra aquàtica. Els nens, suposo que per manca de pressupost (no per qüestions de seguretat), disfruten de la festa i de la seva dosi d'aigua apilant-se en carros tirats per cavalls, sobrecarregant-los de mala manera tot desitjant ser mullats. Fantàstic, a no ser pel balanç d'una tarda qualsevol en un punt qualsevol de Mandalay: en poques hores veig dos accidents de moto en directe i l'esfereïdora escena de com se li esfondren els genolls a un cavall incapaç d'aguantar el sobrepes d'un número indeterminat de criatures amuntegades en un carro. Que dolents que són els excessos.

Publica un comentari a l'entrada